BLOG

Közeleg a Valentin nap - Mit vegyek a páromnak?

2021.01.21 14:56
Közeleg a Valentin nap - Mit vegyek a páromnak?

Február 14.-e a szerelmesek ünnepe. Az a nap, amikor kedves üzenettel, bonbonnal, virággal, ajándékkal lepjük meg szerelmünket. Ma már egyre elterjedtebb ez az ünnep hazánkban is, az üzletek kirakatát már január közepétől ellepik a piros szívek, a kedves kis plüssállatok és a különféle virágcsokrok, készülve a szerelmesek napjára.
De honnan is ered a Valentin napi hagyomány?

Szent Bálint vagy Valentin a szerelmesek, lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje. Bár Magyarországon Szent Bálintnak nem alakult ki jelentős egyházi kultusza, az angolszász országokban már viszonylag korán, a 14. század környékéről szólnak legendák a Valentin napról. A történet szerint ugyanis Szent Bálintot, Terni püspökét keresztény hite miatt II. Claudius császár idején február 14.-én kivégezték. Ezt megelőzően a hite erejével visszaadta a börtönőre vak lányának látását.  A kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, melyet így írt alá; „a te Bálintod.” – innen ered a Bálint napi üzenetküldés hagyománya.
Bár az angolszász országokban már régre gyökerező hagyománya van a Valentin napnak, Magyarországon csak a 90-es évektől vált ünneppé.

A Szent Bálint-napi hagyományoknak nagy része hasonló minden országban, azért találhatunk eltéréseket.

Az Angolszász területen a Valentin nap népszerűségét Geoffrey Chaucer Angol költőnek köszönhetjük.  A „Madarak parlamentje” című 1383-as költeménye arról szól, ahogy a madarak gyülekeznek Triász a természet istennője köré, hogy így mindegyikük társra találjon. 
A 15. század vége óta léteznek Valentin napi párok, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek.

Az angolszász kivándorlók magukkal vitték a Valentin nap hagyományát az Amerikai Egyesült Államokba, majd a második világháború alatt az amerikai katonák terjesztették el a szokást Európában. Az első Valentin napi bált 1950-ben tartották Nümbergben.

Japánban Bálint napon a hölgyek ajándékozzák meg kiválasztottjukat, de akár férfi munkatársaikat, vagy ismerőseiket is.  Egy hónappal később aprósüteményt kapnak viszonzásként, ezt White day-nek hívják. Dél-Koreában is hasonlóan ünneplik a Valentin napot, viszont náluk van egy úgynevezett Black Dayt is: amit április 14.-én tartanak. Aki február 14.-én és március 14.-én sem kapott ajándékot, az ezen a napon feketebab-szószos tésztával „gyászolja” azt.

Kínában a nyugati orientálódás miatt főként a fiatalok ünneplik ezt a napot, Itáliában pedig a szerelmespárok hidakon, folyóknál, tavak partjain találkoznak, és a kerékpárok lelakatolására szolgáló berendezésekre zárnak egy lakatot, amire a nevük kezdőbetűit írják. A kulcsokat a vízbe dobják, közben pedig kívánnak, de ezt nem szabad elárulniuk, mert akkor nem teljesül. Finnországban február 14.-e a barátság napja, képeslapokkal, apró ajándékokkal lepik meg egymást a barátok. Braziliában a szerelmesek napját június 12.-én ünneplik.

Bár Magyarországon alig harminc éve ünnepeljük a szerelmesek napját, ma már szinte elképzelhetetlen, hogy ne adjunk szerelmünknek valami meglepetést, ajándékot.

Ha már unod a közhelyes ajándékokat és kedvesed valami egyedivel lepnéd meg a csoki vagy a rózsa helyett/mellé, akkor jó helyen jársz, segítek neked néhány tippel.

Praktikus és romantikus

Más ünnepektől eltérően Valentin napon illik valami cuki, romantikus ajándékot adni a párunknak, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem lehet egyszerre hasznos is. Választhatunk például egy aranyos szöveggel ellátott kulcstartót, melyről mindig mi jutunk a párunk eszébe. Készülhetünk valamilyen közös ajándékkal is, egy páros pólóval, vagy bögrével, amit a hétköznapokon is használhat/használhatunk, vagy meglephetjük egy aranyos párnával.

Gondolj a hobbijára

Ha van a párodnak valamilyen hobbyja, mely a mindennapjai részét képezi, vagy odáig van a munkájáért, akkor egy ezekhez kapcsolódó kedves ötlettel is előrukkolhatsz. Ha például hatalmas horgászat fan, vagy imád táncolni, akkor meglepheted ehhez kötődő ajándékokkal is.

Vicces ajándékok

Ha a párod egy örök mókamester, kereshetsz neki egy mókás ajándékot is. Hidd el, ő ezt az ünnepet is a humoros oldaláról nézi.

A Valentin napi ajándékozás legfontosabb szempontja, hogy a meglepetés szívből jöjjön. Bármilyen apróságot is adsz a párodnak, ha az szeretet áraszt, féltett kincsként fogja őrizni. Éreztesd vele azt, amit már egyébként is tud; hogy ő a szíved választottja. Maximális lesz a hatás, ha saját képpel vagy szöveggel, esetleg becenévvel ellátott ajándékot adsz neki. Ez egy olyan különleges ajándék, amit mástól biztosan nem kap.